UA-64172084-2

Popüler Yayınlar

Bebek Şekeri Süslemelerinde, Farklı Tasarımlar mı Arıyorsunuz. ?

Arı Süs  Kutu Bebek Şekeri
Arı Süs Kutu Bebek Şekeri
    Son dönem bebek şekeri süslemelerinde mıknatıslı (magnet) ürünler daha revaçta. Lezzet, güvenilir, sade ve şık bir görünümde arıyorsanız bu süsleme tam size göre.
    Elit çikolatadan temin edilen çikolatalı drajeler ile, aslında siz de, bu tasarımı yapabilirsiniz.. Bu süslemeyi yapmak için vaktiniz yoksa, bu tasarımın sahibi Arı Süs, sizin için süslemeyi yapıp size kargo ile gönderim yapabilir.
       
Bebek Mevlüt Süslemesi Geleneğinin Geçmişteki İzleri
      Bebek şekeri süslemelerinin dağıtma geleneğinin Hıristiyan inancının ''BABY SHOWER'' Bebek yıkama töreninden geldiğini iddia edenler olsa da, bizim tarihimizde de belli başlı örnekleri mevcuttur. 
    Osmanlı döneminde, sarayda bir bebek dünyaya geldiğinde, sarayda lokma dökülür, ahaliye dağıtılırdı.Ağız tadı ile büyüsün söylemi ile tatlılar dağıtılır, hayır duaları ile bebeğin dünyaya gelişi kutlanırdı.
         90 lı yılların başına kadar gelenekler halk arasında devam etti. Özellikle Anadolu da bebek müjdesinde, tepsi tepsi baklavalar dağıtılır, kurbanlar kesilir, ihtiyaç sahiplerine çeşitli bağışlar yapılırdı. Gelir seviyesinin yükselmesi, ilginin daha çok dekoratif süslemelere kayması nedeni ile metropol gelenekleri, Anadolu gelenek ve göreneklerinin yerini aldı.
Ayrıntılı olarak Zaman gazetesi Mustafa Armağan ın Makalesinde Yer Verilmiş.

Anadolu da Başlıca Geleneksel Bebek Müjdesi Törenleri
     Her toplumun, her inanışın, Anadolu'da bile bölge bölge, şehir şehir değişen bebek müjdesi törenleri vardır. Bunlar başlıca;
Gövend töreni
       Doğumun ailece kutlanmasının ardından bu sevinçli olay komşulara ve akrabalara duyurulur. 
Anneyle bebeği ziyarete gelenlerin ‘gövend’ denilen  şeker-leblebi karışımını ya da lokum, günümüzde ise çikolata vs tatlı yiyecekler getirmeleri adettendir. Bu tatlı yiyecekler anneye doğum sırasında çektiği acıları biraz da olsa unutturabilmek adına getirilir.
      Doğum evinde toplanan  ‘gövend’,  bir genç kız tarafından gelenlere dağıtılır. Bunlardan alan kimse, “Yaşı uzun olsun, Allah analı babalı büyümek nasip eylesin” der.
Tuzlama töreni
    ‘Tuzlama töreni’ doğumdan hemen sonra birkaç saat içinde gerçekleştirilir. Kimisine göre bebek ‘ter kokmasın’ diye, kimisine göre ise  ‘beyaz tenli olsun’ diye yapılan bu törende bebeğin üzerine tuz serpilir. Ardından kara bir kalemle bebeğin ‘kaşı çekilir’ ve alnının ortasında nazar değmesin diye çivit mavisiyle mavi bir leke yapılır. Bebeğin karyolası süslenir ve bebeğe gelen hediyeler bu karyolaya asılır. Yeni doğum yapmış anne ise süslenir ve başına oyalı krep bağlanır.
     Daha sonra ailece yemek yenir. Yemeğin ardından yemekte kullanılmış kaşıklar toplanarak ve masanın üstüne atılır. Kaşıkların düşüş tarzına göre yeni doğmuş bebeğin kısmeti okunmaya çalışılır. Örneğin;  kaşıkların çoğunun açık düşmesi bebeğin kısmetinin açık olacağına, kaşıkların çoğunun kapalı düşmesi ise bebeğin kısmetinin kapalı olacağına yorumlanır.


Diş hediği
        Aslında çocuğun dişlerinin ilk çıktığını gören kişi aileden birisidir.  Yani anne, baba veya kardeşlerdir. Fakat bunu çevrede saygınlığı olan birisinin de görmesi istenir. Görmesi istenen bu kişi ya davet edilir veya ziyaretine gidilerek, bir yolu bulunup çocuk onun kucağına verilir ve dişlerine baktırılır. O da çocuğun dişini görünce ona güzel bir hediye alır. Çocuğun ilk dişinin çıktığını gören, ona bir hediye aldıktan sonra ailesine söyler.
Bundan sonra buğday kaynatılır, kaynatılan bu buğdayın içine darı nohut da eklenir ve içine tuz atarak tatlandırılır. Kaynatılan bu tahıla ‘hedik’ denir. Diş hediğinin buğdaydan yapılmasının kökeninde bebeğin dişlerin buğday gibi düzgün olmasının istenmesi yatmaktadır.
Diş hediği tabaklara konarak komşulara dağıtılır. Komşular da hedik gelen tabağa para ya da başka bir hediye koyarak geri gönderirler.  Diş hediği töreninde ayrıca  bebeğin  önüne çeşitli meslekleri  temsil eden nesneler bırakılır. Çocuk bunlardan hangisine uzanır ve alırsa ileride o mesleği seçeceğine inanılır.










0 yorum:

Yorum Gönder


üste çık